Thuisbegeleiding
Autisme

  • warning: Illegal string offset 'files' in /home/public/sites/www.thuisbegeleiding-autisme.nl/modules/upload/upload.module on line 281.
  • warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/public/sites/www.thuisbegeleiding-autisme.nl/includes/unicode.inc on line 349.

Wat is autisme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autisme is een stoornis in het verwerken van informatie. Mensen met autisme zien, ruiken, horen, voelen en proeven normaal, maar de ervaring en verwerking van deze prikkels verloopt anders. Daarnaast nemen mensen met autisme de dagelijks binnenkomende informatie anders op, de wereld wordt gezien in details, niet in gehelen.

De betekenis van een bepaald gebeuren ontgaat hen vaak, of er worden verkeerde verbanden gelegd waardoor ze niet goed kunnen reageren.

 

 

Omdat de verwerking van informatie uit de omgeving niet goed verloopt heeft dit grote invloed op de ontwikkeling van vele levensgebieden. Bij autisme is er sprake van ontwikkelingsstoornissen op drie gebieden: 

 

 

Contactstoornissen met name in de sociale wederkerigheid

 

Communicatie stoornissen in de gesproken taal en het begrip en gebruik van gebaren

 

Stoornissen in verbeelding en beperkte interesses en activiteiten

Een persoon met een autistische stoornis zoekt in de voor hem onoverzichtelijke wereld zekerheid en veiligheid door zich vast te klampen aan details en vaste gewoontes. Vaak is er sprake van een allesoverheersende gedachte of bezigheid, die steeds wordt herhaald. Bij (plotselinge) veranderingen kunnen ze snel in paniek raken.
Dit alles kan in hun omgeving veel verwarring en onbegrip veroorzaken.

Samenvattend betekent dit dat:

 

 

prikkels op een andere manier verwerkt worden

 

verschillende gebeurtenissen op een andere manier, of helemaal niet, met elkaar in verband gebracht worden

 

belangrijke informatie wordt moeilijk of niet onderscheiden van minder belangrijke informatie

 

het geheel wordt moeilijk of niet begrepen: de wereld wordt gezien in details

 

informatie wordt moeilijk of niet opgenomen, zonder voldoende analyse, zodat er niet voldoende gegeneraliseerd wordt

 

de mogelijkheid / verbeelding om verder te “kijken” dan de waarneming zelf beperkt is

 

Problemen met het herkennen en benoemen van eigen enandermans emoties

 

de wereld een wirwar van indrukken is

Autisme is een handicap met vele gezichten die niet meteen zichtbaar is en waarbij zelfs een eenduidige naamgeving niet eenvoudig is. Vroeger werden wel termen gebruikt als "aan autisme verwant", of "kernautisme". Tegenwoordig worden vaak termen zoals "PDD-NOS", "Stoornis van Asperger", "Autistische stoornis", "MCDD" en "Hoog Functionerend Autisme" gebruikt. Om verdere spraakverwarring te voorkomen gebruiken we de term “Autisme Spectrum Stoornis”,waarmee bedoeld wordt dat de stoornis in de informatieverwerking zich "veelkleurig" kan uiten.

Kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis  hebben soortgelijke problemen als autistische kinderen maar minder ernstig. De contactstoornis is minder sterk, ze zijn minder teruggetrokken of ze komen op een andere manier tot uiting: ze zijn juist te open of praten te makkelijk met vreemden. Ze hebben moeite te begrijpen wat er in een ander omgaat, wat een ander denkt, Ze snappen niet goed in welke situatie je iets wel of niet doet. Het kind is wel in staat om contacten met anderen te leggen, alleen gaat dit zeer moeizaam. Met leeftijdgenootjes ligt het vaak in de clinch. Van onverwachte gebeurtenissen of lawaai worden ze vaak onrustig. Ze kunnen er moeilijk tegen als het anders gaat als anders.Ze hebben vaste structuren en ritmes nodig en vinden zij omgaan met veranderingen moeilijk. De problemen uiten zich bij een kind met een autisme spectrum stoornis verschillend per leeftijd. De problemen worden groter naarmate het kind meer in de buitenwereld gaat functioneren. Daarom ervaren zij de overgang van de basisschool naar de middelbare school als een ramp. Een nieuwe omgeving, onbekende mensen, voor elk vak een andere docent en een ander lokaal – erg verwarrend allemaal. Autisme is niet te genezen. Het is daardoor een levenslange handicap. Toch kan met goede begeleiding veel gedaan worden om de kwaliteit van leven voor kinderen en jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis en hun omgeving te verbeteren.

 

Hulpvraag kind

 

 

Ik maak heel moeilijk contact met mijn leeftijdsgenootjes

 

Ik begrijp ze vaak niet

 

Ik ben teveel gericht op mijn binnenwereld

 

Soms ben ik erg egocentrisch en zoals jullie dat noemen egoïstisch

 

Daarom leer ik zo moeilijk jullie sociale vaardigheden

 

Contacten met andere  kinderen zijn vaak aanleiding tot ruzie

 

Ik hou niet van veranderingen

 

Bij het leren heb ik moeite met geordend werken

 

Ik ben een chaoot, werk vaak slordig

 

Mijn denkwijze is star

 

Soms ben ik druk en rusteloos

 

Geef mij daarom een veilige, gestructureerde leefomgeving

 

Maak alles voor mij overzichtelijk en voorspelbaar

 

Luister, Support en Volg. Werk niet aan me. WERK MET ME.