Thuisbegeleiding
Autisme

  • warning: Illegal string offset 'files' in /home/public/sites/www.thuisbegeleiding-autisme.nl/modules/upload/upload.module on line 281.
  • warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/public/sites/www.thuisbegeleiding-autisme.nl/includes/unicode.inc on line 349.

Wat is PPD-Nos

 

 

 

 

 

PDD-NOS is de afkorting van Pervasive Developmental  Disorder Not Otherwise Specified. 

Pervasief betekent diep doordringend. Het wil zeggen dat we bij pervasieve ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met problemen die diep doordringen in verschillende ontwikkelingsgebieden van een kind/jongere. Dat kan bij kinderen met PDD-NOS de taalontwikkeling zijn, de motorische ontwikkeling, het reageren op interne en externe prikkels, maar vooral het vermogen zich op anderen te richten en het eigen gedrag in sociale situaties goed te besturen.

De moeilijkheden van kinderen met PDD-NOS zijn in een aantal belangrijke aspecten te herkennen:

1) Kinderen met PDD-NOS richten zich minder op anderen. Het kind ontwikkelt een gebrekkig sociaal begrip. De meeste PDD-NOS kinderen zoeken wel contact, maar het contact wordt door anderen vaak als eenrichtingsverkeer ervaren. Een kind met PDD-NOS lijkt het aan werkelijke interesse en belangstelling voor de ander te ontbreken.

2) Kinderen met PDD-NOS hebben moeite met het in- en aanvoelen van sociale situaties. PDD-NOS kinderen hebben moeite met het herkennen van de concrete boodschap en de daaraan gekoppelde gevoelselement en sociale context. Hierdoor hebben zij moeite met de interpretatie van de boodschap en kunnen zij anders reageren dan de situatie verlangt.

3) Kinderen met PDD-NOS hebben moeite met het relativeren van gebeurtenissen. Kinderen met PDD-NOS kunnen gebeurtenissen moeilijk vergeten, of in een alledaags perspectief plaatsen. Ook vinden zij het moeilijk om gebeurtenissen in de tijd een plaats te geven.

4) Kinderen met PDD-NOS voorspellen niet Ze maken nauwelijks gebruik van hun kennis om vooruit te lopen op wat komen gaat. Hun plangedrag is vaak chaotisch. Ze kunnen zelf moeilijk een ordening in hun denken aanbrengen. Ze hebben vaak ook moeite met het verbeeldend denken, met andere woorden, ze kunnen zich slecht een voorstelling van iets maken, dat er niet letterlijk is. Er bestaan geen of onvoldoende grenzen tussen fantasie en realiteit. De creatieve vakken zijn vaak een crime voor deze kinderen.

5) Kinderen met PDD-NOS hebben dezelfde emoties als andere kinderen. Wel komen deze emoties veelal te weinig of te vaak of op de verkeerde momenten voor. Kinderen met PDD-NOS hebben veel moeite met het sturen van de eigen emoties. Het gedrag dat zij dan laten zien is te weinig aangepast aan de sociale situatie.

6) Kinderen met PDD-NOS hebben moeite met veranderingen. Veranderingen komen vaak snel op het kind af en maakt ze onzeker en angstig. Een kind met PDD-NOS uit dit door zich te verzetten en door een toename van gedragsproblemen.