Thuisbegeleiding
Autisme

  • warning: Illegal string offset 'files' in /home/public/sites/www.thuisbegeleiding-autisme.nl/modules/upload/upload.module on line 281.
  • warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/public/sites/www.thuisbegeleiding-autisme.nl/includes/unicode.inc on line 349.

Wat is MCDD

 


 


 

MCDD is een afkorting van Multiple Complex Developmental Disorder. In het Nederlands vertaald: Meervoudige Complexe Ontwikkelingsstoornis.

Kinderen met MCDD vertonen ernstige stoornissen in hun ontwikkeling, die al duidelijk  worden in de peuter- en kleuterperiode, vóór de leeftijd van 6 jaar. De sociale en emotionele ontwikkeling worden ernstig verstoord, maar ook de cognitieve ontplooiing, het denken, als intern sturingsmechanisme, is aangedaan.

Zoals de naam al zegt gaat het om een complex geheel. De symptomen van MCDD zijn te verdelen in drie groepen: 

Moeite met gevoelens

Kinderen/jongeren met MCDD hebben moeite om om te gaan met hun gevoelens Ze worden vaak helemaal overspoeld door hun gevoelens en kunnen deze niet relativeren. Wanneer ze bang zijn, zijn ze vaak meteen heel erg bang. Ze vinden het dan heel moeilijk om die angst weer kwijt te raken. Wanneer de kinderen boos zijn, zijn ze heel erg boos.

Kinderen met MCDD hebben er moeite mee om na te gaan welke gevoelens andere mensen ervaren. Het is voor hen moeilijk aan te voelen wanneer een ander boos verdrietig angstig of blij is. Ze worden al erg in beslag genomen door hun eigen gevoelens.

Kinderen met MCDD zijn zeer snel achterdochtig , zowel over gebeurtenissen als over het gedrag van anderen. Zo gaat hun fantasie nogal eens met hen op de loop. Ze denken dan dat anderen het over hun hebben e.d. Deze kinderen zijn niet in staat de situatie aan de realiteit te toetsen. Ze moeten leren dat gedrag hen niet zo maar overkomt (en daar hebben ze hulp bij nodig), maar dat ze hier zelf invloed op kunnen uitoefenen. Alleen het grote probleem met kinderen met MCDD is dat de regulatie van emoties bij hen gestoord is, en dan gebeurt het soms dat het gedrag hen overkomt voordat ze aan denken toekomen. 

Angst

Kinderen met MCDD zijn vaak erg angstig. Ze zijn vaak gespannen en bang om weer in een situatie te komen die meer angst oproept.  Het is voor volwassenen niet altijd goed in te voelen waar kinderen met MCDD nu bang voor zijn. Kinderen kunnen angstig zijn voor bepaalde voorwerpen en situaties die voor de meeste kinderen geen angst oproepen. De angst kan ineens erg toenemen zonder dat duidelijk is waarom dit gebeurd en overgaan in intense angst en paniek.

De hersenen krijgen voortdurend allerlei prikkels aangeboden. We horen iets, zien iets anders, ruiken iets anders en voelen tegelijkertijd. Als we ons van al die prikkels tegelijkertijd bewust zouden worden zou dat heel onprettig en vermoeiend zijn. De hersenen regelen daarom dat niet al die prikkels geregistreerd worden en zorgen ervoor dat je je alleen bewust bent van die prikkel die op dat moment belangrijk is. De hersenen werken dus als een soort filter. Bij kinderen met MCDD werkt deze filter minder goed. Hierdoor worden kinderen overspoeld door allerlei prikkels tegelijkertijd. Dit voelt erg onprettig en is erg vermoeiend. Kinderen raken hierdoor erg verward en erg snel angstig of boos.

Fantasie

Fantasiespel is heel normaal op de kinderleeftijd, het is goed voor de ontwikkeling Kinderen met MCDD kunnen moeite hebben om de fantasie los te zien van de werkelijkheid; fantasiewereld en de werkelijkheid lopen door elkaar heen.

Een te sterke fantasie hebben is een belangrijk kenmerk van kinderen met MCDD. Een kind kan de grens tussen de realiteit en fantasie niet meer trekken of herkennen. Soms wordt een kind ‘geleefd’ door zijn of haar fantasie. Het lijkt erop dat het regulatiemechanisme dat emoties en gedachten in evenwicht houdt, niet goed functioneert. Dit alles leidt ertoe dat  kinderen met MCDD vooral bezig zijn met hun angst en fantasie in bedwang te houden. Dit kost tijd, energie en moeite.